Schakel Javascript in

ChessBase 16 Help Files

Navigatie: Referentie > Openingen

Surveys

Scroll Vorige Top Volgende Meer

Voor elke stelling in de opening is het mogelijk een survey te maken. Een survey is een repertoire met suggesties.

 

Daardoor wordt het voorbereiden op een opening een stuk eenvoudiger. In de vorige versies was het enkel mogelijk voortgangen te halen uit de Referentie of via het Live Boek. Het nadeel hiervan was dat je zet voor zet door de mogelijke voortgang moest.

 

Maar nu is het mogelijk een volledig gestructureerde boom met varianten te genereren voor elke stelling in de opening. Hiermee is het dan ook veel gemakkelijker een opening te bestuderen en hem te onthouden.

 

De functie Surveys is één van de tabs van het venster Notatie + Boek.

 

Stel bijvoorbeeld dat u zich met wit wil voorbereiden op het Frans. U doet de eerste zetten en dan is het mogelijk bij Referentie de statistieken op te halen van de eerstvolgende zet.

 

survey1

 

Het is ook mogelijk het Live Boek te raadplegen.

 

survey2

 

 

Maar nu moet u eens op Surveys klikken. U kunt dan eerst wat instellingen doen. Stel dat we als niveau Club invoeren en dat we willen zien wat in de Mode is. Dat zijn dus partijen met varianten van deze opening die de laatste tijd vooral gespeeld zijn door sterke spelers. Er wordt meteen een survey opgehaald van de server.

 

survey3

 

U krijgt nu meteen een overzicht van de volledige opening. U krijgt dan veel meer informatie en recente partijen van sterke spelers waar u meteen op door kunt klikken. Stel dat u verder wil kijken bij de partij van Giri tegen Korobov.

 

survey4

 

U krijgt nu de notatie van de partij en u kunt hem eventueel naspelen. Als u op Herstel Partij klikt, komt u terug in Surveys.

 

survey5

 

Het mooie van deze manier is dat u op elke zet meteen kunt zien wat een repertoire zou kunnen zijn. U kunt uw eigen zetten toevoegen en op Bouw Survey klikken om een eigen survey op te bouwen.

 

Surveys maakt gebruik van twee bronnen:

1.Vanuit welke positie dan ook wordt er gebruik gemaakt van de Referentie.

2.Als er al een survey van de opening bestaat op de server, dan wordt die meteen getoond.

 

De Surveys geven repertoire suggesties gezien vanuit één kleur. Het programma kiest de optimale zet voor die kleur en het programma reageert dan met de meest voor de hand liggende antwoorden.

 

Een belangrijk aspect bij het selecteren van een openingsvariant is de persoonlijke voorkeur van de speler. Het programma houdt daar dus rekening mee en geeft u de kans uw eigen stijl in te stellen.

 

survey6

 

Traditie
Hier worden de meest traditionele zetten gekozen die over het algemeen door GM's worden gespeeld.
 

Mode
Deze instelling is voor spelers die graag spelen wat er op dat moment gangbaar is in de gekozen opening. Hier komen vaak afwijkingen voor van traditionele hoofdvarianten. Met deze instelling krijgt u een interessant en theoretisch onderbouwd repertoire.
 

Ondervarianten
Deze instelling is vooral voor de amateur die weinig tijd heeft en geen zin heeft in een uitgebreide studie van een opening. Er wordt niet altijd voor de meest gespeelde zet gekozen, maar juist voor zetten die niet de eerste keuze zijn.
 

Gambiet
Als u graag gambieten speelt, kiest u deze instelling. Praktisch alle bekende gambieten komen voor in deze Surveys.
 

Aanval
Met deze instelling kiest u de scherpste voortgang. Het leidt vaak tot agressieve nevenvarianten, bijvoorbeeld door snel h2-h4 te spelen. Iets wat Magnus Carlsen bijvoorbeeld vaak doet.
 

Positioneel
Met deze instelling kiest u voor een degelijke opzet, een veilige koning, rustig spel, veel spel op de damezijde van het bord, het afbreken van pionnenstructuren en kleine ruimtelijke voordeeltjes.
 

Vereenvoudigd
Met deze instelling wordt er vaak afgeruild, krijgt u symmetrische pionnenstructuren en probeert u minder complexe stellingen op het bord te krijgen.
 

Engine
Met deze instelling worden zetten gespeeld die geadviseerd worden door de ingestelde engine.

 

De diepte van de varianten kan ingesteld worden door een keuze op de tweede regel: Makkelijk - Club - Toernooi - Serieus - Encyclopedie

 

Met Makkelijk of Club krijgt u een vrij eenvoudig repertoire met een compacte openingsboom. Deze instellingen zijn er vooral voor amateurs. Ze zijn snel te onthouden en geven vooral hoofdvarianten.

 

De status van het opbouwen van het survey wordt getoond met iconen.

 

verbonden

verwerken

kompleet

beschikbaar

nietbeschikbaar

offline

 

Door voor een bepaalde stijl te kiezen wordt er meteen gekeken of er al een survey beschikbaar is op de server. Dat betekent dat de opening al geanalyseerd is en dat de gegevens meteen beschikbaar zijn. Als dat het geval is, wordt dit getoond in het scherm. In onderstaand geval is de analyse al 38 dagen beschikbaar.

 

survey7

 

Bovenstaand voorbeeld is van een opening gebaseerd op een partij die geladen is vanuit de database. Als er dan handmatig een zet ingevoerd wordt die niet al in het survey zit, moet u op Bouwen klikken om het survey verder op te bouwen.

 

nietopserver

 

Als u voor uzelf een repertoire aan het bouwen bent dat nog niet op de server bestaat, dan zal het daar worden opgeslagen. Als het survey al bestaat, kan het overschreven worden als uw eigen referentie database beter en nieuwer is.

 

Opening surveys kunnen genest worden. U moet dan Samenvoegen aanvinken. De survey wordt dan ingevoegd op de huidige positie zonder dat er zetten overschreven worden.

 

Openings surveys met een asterisk (*) achter de stijl, het niveau en de kleur zijn aanwezig op de server.

 

survey8

 

Als u de koppeling met de server niet wil om uw privacy van uw voorbereiding te waarborgen, kunt u Offline aanvinken. U werkt dan enkel lokaal met de Referentie database.

 

survey9

 

 

Voorbeeld:

 

De zetten 1. d4 Pf6 2. Lg5 d5 3. Pf3 e6 4. Pbd2 Pbd7 5. e4 dxe4 6. Pxe4 Le7 7. Pxf6 leiden door een transpositie van zetten tot het Rubinstein systeem in het Frans. Dat ziet er zo uit:

 

survey10

 

Aan de asterisk naast het niveau (Makkelijk* en Toernooi*) kunt u zien dat er al een repertoire bestaat op de server. In de notatie ziet u dan ook staan: Van Server (37 dagen).

 

Met de knop Kopiëren kunt u nu de survey kopiëren in de notatie.

 

survey11

 

Tip:

Als u de survey niet hebt gekopieerd in de notatie, is er altijd nog een offline versie aanwezig. Tijdens het verloop van de partij wordt elk openings survey lokaal opgeslagen en zodoende kunt u altijd later deze survey raadplegen zonder contact te hebben met de server.

 

Bekijk dit filmpje op YouTube over het gebruik van surveys.