Schakel Javascript in

ChessBase 16 Help Files

Navigatie: Referentie > Let's Check

Novelty Mining

Scroll Vorige Top Volgende Meer

Veel populaire openingen zijn al grondig onderzocht en het is heel erg moeilijk om nog nieuwtjes te vinden waarmee je een tegenstander kunt verrassen, zeker als die speler theoretisch goed onderlegd is. Er is een mogelijkheid te zoeken naar zelden gespeelde varianten of zelfs naar varianten die nog nooit gespeeld zijn en die toch een behoorlijke waardering krijgen van een engine. Vooral professionele spelers zijn hier naar op zoek. Ze proberen verschillende varianten in openingen en volgen de evaluaties van de engine. Het biedt bepaalde voordelen maar het kost ook heel veel tijd.

 

Het programma biedt u de mogelijkheid automatisch te laten zoeken naar potentieel theoretische nieuwtjes. Deze functie wordt Novelty Mining genoemd. Het doet denken aan goudzoekers die in een hoop zand zoeken naar kleine stukjes goud.

 

In het Bord venster laadt u een opening die relevant is voor uw repertoire of als voorbereiding op een tegenstander. Klik op de tab Live Boek. Daar vindt u achter de blauwe knop de mogelijkheid Novelty Mining.

 

noveltymining01

 

Allereerst kunt u nu bepaalde instellingen doen. U moet aangeven of u zoekt met wit of met zwart. De diepte van de zoekfunctie moet aangegeven worden en de zoektijd. Met Eval Bereik wordt gezocht naar verschillen in centipawns (honderdsten van een pion). Ook moet u aangeven of er echt gezocht moet worden naar zetten die nog echt nooit gespeeld zijn, of misschien maximaal één keer, of zetten die in nevenvarianten voorkomen met toch een behoorlijk resultaat. Het zoeken naar nieuwtjes kan een zeer tijdrovend proces zijn. Met onderstaande instellingen kunt u eens proberen.

 

noveltymining02

 

 

U krijgt eerst een scherm met Technische meldingen.

 

noveltymining03

 

 

Als u op Sluiten klikt, gaat het systeem op zoek.

 

 

noveltymining04

 

 

En tenslotte volgt het resultaat. In dit geval is er niets gevonden.

 

noveltymining06

 

 

Bekijk dit filmpje op YouTube voor meer informatie.