Schakel Javascript in

ChessBase 16 Help Files

Navigatie: Referentie > Engines

Centipawn Analyse

Scroll Vorige Top Volgende Meer

Helaas wordt er bij online partijen weleens vals gespeeld door gebruik te maken van engines tijdens het spelen. Om dit soort valsspelen te detecteren is de Centipawn Analysis gemaakt. U kunt een aantal partijen markeren in de partijenlijst en ze dan laten controleren met de Centipawn Analysis.

 

centipawnanalyse

 

Als een speler bij elke zet precies de zet speelt die volgens de engine de beste zet is, dan valt dat op. Met deze controle wordt gemeten in hoeveel gevallen de speler afwijkt van de beste engine zet gemeten in centipawns (een honderdste van de waarde van een pion). Het totaal per zet wordt opgeteld voor de partij en daar komt een gemiddelde waarde uit die we aangeven als tactical precision. Als altijd de beste zet volgens de engine wordt gespeeld is die waarde dus 0.

 

Zelfs per partij kan deze waarde voor een speler sterke variëren, maar als bij dezelfde speler dus bij verschillende partijen de tactical precision te goed is voor zijn werkelijke speelsterkte dan is dat verdacht. Zelfs bij topspelers zijn bij het snelschaken of bij rapid deze waarden niet altijd goed.

 

U krijgt allereerst een venster waarin u kunt aangeven hoe lang het systeem per zet mag nadenken. Hoe meer seconden er mag worden nagedacht door het systeem, hoe langer het duurt uiteraard. Een waarde tussen 0 (400 ms) en drie seconden is meer dan voldoende.

 

centipawnseconden

 

 

Na de analyse wordt het resultaat in een database weggeschreven in de vorm van een tekstbestand.

 

centipawnanalyse2

 

 

Sterke grootmeesters bereiken in normale lange partijen een centipawn verlies van tussen de 15 en de 25. Club spelers bereiken ongeveer een waarde van tussen de 30 en de 60. Maar de waarden kunnen per partij sterk afwijken. Zelfs club spelers kunnen soms een zeer lage waarde bereiken als bijvoorbeeld de zetten die gespeeld moeten worden erg voor de hand liggen. U moet dan ook nooit een speler veroordelen op basis van één partij. Maar als bij een groot aantal partijen de waarde verdacht is, moet er een onderzoekje plaatsvinden.